Bu sayfayı yazdır

Sağlıklı Hayat

Sağlıklı Hayat

Sağlıklı Hayat İçin Spor

Bedenimiz bize Yüce Allah’ın bir emanetidir. Bu emanete gereken duyarlılığı gösterdiğimiz ve fıtratımıza uygun yaşadığımız takdirde, fiziksel ve ruhsal açıdan daha az sağlık problemi yaşayacağımız bu gün artık ilmi verilerle de ispatlanmıştır. Aslında insan hayatı Rabbimiz tarafından genel olarak hareket üzerine tanımlanmış ve kurgulanmıştır. İnsanlık medeniyetinin kat ettiği aşamalar hep insanoğlunun hareket ve aktivitesiyle ilişkilidir. Ulu ecdadımız Kanuni Sultan Süleyman’ın sağlığın önemini vurgulayan meşhur “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” dizeleri hepimizin malumudur.

Sağlıklı bir hayat için gerekli olan sporun faydalarını başlıklar halinde şöylece sıralayabiliriz:

Sebebi ne olursa olsun, insanlar, yolculuk süresince yaşadıklarını, gördüklerini, öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşma gereğini duyarlar… Bu nedenle seyahatnameler yazı türlerinin çoğundan daha eskidir.

  1. Spor, doğru ve yeterli solunum sağlar. Bu sayede kan tarafından beyne ve tüm organlara yeterli oksijen taşınır.
  2. Spor, terleme vasıtasıyla vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  3. Spor, el ve ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar. İnsana dik bir duruş temin ederek, hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırır.
  4. Güç geliştirme sporu, vücut için çok önemli olan büyüme hormonunun (GH) düzenli üretilmesine ve bu hormonun tetiklenmesiyle devreye giren pek çok hormonun da üretilerek vücudun sağlıklı işlemesine yardımcı olur.
  5. Spor deriye ve saça kan pompalayarak sağlıklı ve genç görünmenize yardımcı olur.
  6. Spor, kas ve kemik yapısının zaman içinde zayıflamasını engellemesi özelliği ve hormon üretimine katkısıyla en etkin yaşlanmayı önleyici etkendir.
  7. Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar.
  8. Spor, stresi kovar, psikolojik rahatlama sağlar. Sporcuların kendilerini mutlu hissetmeleri yalnızca psikolojik değil aynı zamanda biyolojik etkilerin sonucudur.
  9. Spor, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur.
  10. Spor, yaktığı enerji ve kaslanma nedeniyle daha fazla besin tüketimini gerektirir. Bu nedenle sporcu ne eksik ne de fazla yiyerek sağlıklı bir diyet geliştirebilir. Şişmansa zayıflar, zayıfsa kilo alır.

Teknolojinin gelişmesiyle azalan ve sınırlanan insan aktivitesi, sağlık açısından olumsuzlukları beraberinde getirmiştir. Bilimsel verilere göre; genel üretimdeki insanın fiziksel aktivitesi 19. Yüzyılda %92 oranındayken, günümüzde %28 civarındadır. Yani teknoloji geliştikçe insan aktivitesi ve hareketliliği azalmaya buna bağlı olarak ta birçok fiziksel ve ruhsal sağlık problemleri artmaya başlamıştır. Bu önemli tespitleri yapan bilim insanları, sağlıklı hayat için sporun önemini her gün biraz daha artan oranda vurgular olmuşlardır. Bize emanet olan bedenimize iyi bakmak için kendi özel şartlarımıza göre oluşturacağımız sporumuzu asla ihmal etmemeli, hayatımız içinde bu aktivitelere mutlaka yer vermeliyiz. Her yaş grubundaki kişilerin sağlıklı yaşaması için gerekli olan spor, ruh sağlığı açısından yaş gruplarını farklı şekilde etkilemektedir. Sporun, özellikle çocuklarda sosyal ilişkilerini arttırma ve yaşıtlarıyla daha iyi arkadaşlık kurmada en önemli araçlardan biri olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca çocuklarda sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkelerini kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede ve dikkat dağınıklığının önüne geçmede sporun büyük etkisinin olduğu kabul edilmektedir. Gençlik döneminde dinamizmlerini sporla değerlendiren gençler alkol ve sigaradan uzak kalarak gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, hadiselere yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı ve özgüven duygusu kazanarak, ifade yeteneklerini artırabilmektedirler. Spor yapan erişkinler, günlük hayatın stresini atarak, ruh ve beden sağlığını daha uzun yıllar koruyabildikleri, orta yaşta başlayan kalp ve tansiyon hastalıklarına yakalanma riskini sporla birlikte azaltarak, sigara ve diğer kötü alışkanlıklardan uzaklaşıp yaşlanmalarını geciktirmektedirler. Sporun yaşlılar için faydası sadece bedeni katkılarla sınırlı kalmayıp, bu yaşlarda sık görülen depresyonlara daha az yakalanmak, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmemek, kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanmak, beyin aktivitelerini arttırarak unutkanlıkları da azaltmak gibi önemli katkıları uzmanlarınca ifade edilmektedir. Ben bütün bu nedenlerle sporu her fırsatta yapmaya gayret ediyor ve bütün herkese ısrarla “Sağlıklı Hayat İçin Spor”un hayatımızın bir parçası olmasını tavsiye ediyorum.